Afvallen - Vrouw op weegschaal

Afvallen, hoe doe je dat?

Er is ontzettend veel geschreven over gewicht verliezen. Op het internet staat ontzettend veel informatie over afvallen en hoe je dit het beste kunt doen. Het gevolg is dat er veel diëten online staan die schadelijk zijn voor je lichaam. Het probleem van een dieet is dat je gewichtsverlies, maar doordat het dieet zo ongezond is wordt het onmogelijk om hiermee door te gaan. Vervolgens val je terug in je oude eetpatronen en voordat je het weet zich je weer op je oude gewicht met alle frustraties van dien. Hoe zorg je er nu voor dat je op een gezonde manier afvalt?

Waarom geen dieet?

Bij overgewicht ligt het probleem vaak bij een ongezonde levensstijl met veel ongezond eten, grote porties en weinig beweging. Natuurlijk val je af wanneer je overstapt op een dieet waarmee je jezelf uithongert. Maar wat denk je van de benodigde vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om zijn ding te doen. Er zijn een aantal diëten waar je beter niet aan kunt beginnen, zoals een babyvoeding dieet, het calorie arm dieet, lucht happen, laag vet dieet en het zoete dieet. Het probleem is dat mensen teveel naar het aantal calorieën kijken, waardoor ze zichzelf gaan uithongeren. Dit is allesbehalve gezond. Het in dit geval beter om wat dikker te blijven dan dat je aan een dergelijk dieet begint.

Wat dan wel?

De kunst is om jezelf aan te leren wat gezond is en niet gezond en een balans te vinden tussen deze twee. Als je je hele leven gewend bent om zoete dingen te eten dan is het lastig om hier vanaf te blijven. Het voordeel van gezond eten zoals fruit, groente, bonen en volkoren producten is dat ze een verzadigd gevoel geven. Nadat je deze producten eet, heb je dus minder honger. Daarbij zal je zien dat je je beter gaat voelen wanneer je gezonder eet. Mensen die ongezond eten zijn de hele dag bezig met eten, wat heel vermoeiend kan zijn en veel stress kan opleveren. Teveel stress kan net zo gevaarlijk zijn als teveel suiker. Een gebalanceerde levensstijl heeft dus niet alleen te maken met wat je eet en drinkt, maar ook met het in balans houden van je stress levels. 

Paleo dieet

Het paleo dieet is een van de weinig diëten waar wij positief tegenover staan. Bij het dieet eet je alleen producten die onze voorouders ook aten. Daarbij zijn volkoren producten afgeraden en eet je voornamelijk fruit, groente, vlees en noten. Toch raden we je aan uit te kijken met vleesconsumptie. Sommige mensen die het paleo dieet volgen besluiten veel vlees te eten, alhoewel kleine hoeveelheden gezonder is.