Stichting Het Paleo Principe

Het Paleo Principe kan omschreven worden als de voeding en de levensstijl van de oermens. Deze stichting is opgericht in 2010 door voedingsdeskundigen Evert Berkelaar en Erik Schut. Paleo is door de stichting Het Paleo Principe uitgegroeid tot een grote community. Op de website van de stichting kun je verschillende artikelen over het Paleo dieet vinden. Maar ook staan er erg veel recepten op de website.

Basisprincipes

Door weer te gaan eten zoals de oermens duizenden jaren terug deed en enkele belangrijke kenmerken van de levensstijl over te nemen, kan iedereen zo fit worden als een oermens. De oermens was namelijk gezonder dan ooit. De mensen hadden een intensieve levensstijl waarbij sterk en gezond zijn op de eerste plaats kwamen. Om in voedsel te voorzien moest er dan ook veel gejaagd en verzameld worden, hier was een goede gezondheid voor nodig. Het Paleo Principe gaat uit van verschillende basisbeginselen, de belangrijkste principes zijn:

  • Je kunt je genen werkelijk herprogrammeren. Hier moet je van overtuigd zijn, anders heeft het veranderen van je levensstijl geen nut. Met onze genen is niks mis, het ligt eraan wat we met onze genen doen.
  • Om het beste uit je genen te halen moet je kijken naar de evolutie. Onze genen zijn sinds het jagers en verzamelaars tijdperk bijna niet veranderd, maar we zijn wel anders gaan eten en bewegen. Onze genen zijn hier niet op aangepast, zij zijn de levensstijl van de jagers en verzamelaars gewend.
  • Wat voor lichaam je hebt, wordt door 80% bepaald door je voeding, 20% door je beweging. Door middel van voeding kan je gezondheid erg verbeteren.
  • Als het om sport gaat is kwaliteit beter dan kwantiteit: het is belangrijk om wanneer je traint de juiste intensiteit aan te houden. Sport niet urenlang, dit is niet goed voor je.

Paleo en beweging

Om zich in levensbehoeften te voorzien, moest de oermens veel bewegen. Eten en beweging stonden met elkaar in verband. Jagers en verzamelaars waren kilometers op pad om eten te bemachtigen. De oermens bewoog erg veel, zowel wandelen als sprinten. Maar de hoeveelheid dagelijkse beweging is vandaag de dag sterk verminderd. Het Paleo Principe wil ervoor zorgen dat mensen weer voldoende gaan bewegen. De basis bestaat uit lichte tot middelmatige lichaamsbeweging, denk hierbij aan wandelen, fietsen en zwemmen. Maar ook krachttraining is belangrijk, de oermens was namelijk erg sterk. Maar doe dit niet te vaak, geef je lichaam rust.

Voeding van de oermens

Het Paleo dieet is geïnspireerd op de oermens. De voeding die ervoor zorgde dat de mensen toen gezond en fit waren, worden in dit dieet toegepast. Deze voeding bestaat voor een groot deel uit dierlijke eiwitten en vetten, groente, fruit, eieren, noten en honing. Geen bewerkte producten en suikers. Met het oerdieet breng je een balans terug in het eten van koolhydraten, eiwitten en vetten.  De verschillen tussen de moderne voeding en de voeding uit het Paleo dieet zijn groot, je kunt zeggen dat het Paleo dieet veel vetten en eiwitten bevat, maar weinig koolhydraten. Dit is in het moderne dieet vaak anders.  Maar als je gaat eten als een oermens zul je je op den duur beter gaan voelen en veel meer energie krijgen.