Paleo levensstijl

Het Paleo dieet is eigenlijk helemaal geen dieet, het is een levensstijl. Het is naast een manier van eten namelijk ook een manier van leven. Het dieet vergt niet alleen de nodige aanpassingen van jouw levensstijl ,maar ook die van je omgeving, familie, vrienden en werk. Bijvoorbeeld als jullie samen uit eten of naar een feestje gaan, jij kunt niet alles zomaar eten. Als je je levensstijl verandert naar Paleo, zul je veranderingen ervaren op het gebied van stress en slaap, maar na verloop van tijd voel jij je energieker. Het begint allemaal met de voedingskeuzes die je maakt. Bij het Paleo dieet mag je namelijk zelf bepalen wat je wel en wat je niet eet aan de hand van een paar richtlijnen.

Terug naar de basis

Wanneer je de Paleo levensstijl gaat volgen, kies je ervoor om terug te gaan naar de basis. Je gaat natuurlijk en onbewerkt voedsel nuttigen. De gedachte hierachter is dat je weer gaat eten als de oermens. De oermens at namelijk alleen maar natuurlijke producten en was gezonder dan ooit. Tegenwoordig ligt de supermarkt vol met producten die veel suikers en ongezonde vetten bevatten. Met de Paleo levensstijl kun je ervoor zorgen dat jij je weer gezond en energiek voelt door het eten van natuurlijke producten.

Voordelen van de Paleo levensstijl

De meeste mensen veranderen de levensstijl omdat ze gewicht willen verliezen. Maar de Paleo levensstijl helpt niet alleen bij afvallen, het biedt ook andere voordelen. Veel mensen met gezondheidsklachten of gebrek aan energie beginnen met het Paleo dieet. De levensstijl zorgt namelijk voor een gebalanceerd leven, hierdoor verdwijnen de gezondheidsklachten snel en krijg je meer energie. 

Als je de Paleo levensstijl volgt, krijgt je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen. Je eet geen slechte bewerkte producten zoals graan en zuivel meer. Dit kun je zien in het herstel van je hormoonbalans. Door geen slechte voedingsmiddelen meer te nuttigen, herstelt je immuunsysteem. En dit leidt tot een betere gezondheid. 

Ook hebben deelnemers van het Paleo dieet een mooiere huid en minder last van bepaalde allergieën. Maar het belangrijkste voordeel is dat door het vermijden van bewerkte producten, de kans op welvaartsziekten zoals obesitas en hart- en vaatziekten vermindert. Het Paleo dieet heeft ook invloed op je bloeddruk. Door de verlaagde inname van suikers en het binnenkrijgen van meer kalium, wordt je bloeddruk verlaagd.

Eten volgens de Paleo levensstijl

Volgens Paleo eten we met onze huidige levensstijl veel te veel suikers en ongezonde vetten. Ook is veel voedsel wat je in de supermarkt vindt, bewerkt. 10.000 jaar geleden aten de mensen alles wat ze konden vinden. Veel groenten en fruit maar ook veel vlees en vis. Bij de Paleo levensstijl zijn deze voedingsstoffen dan ook het belangrijkst. Het is geen streng dieet waarbij je altijd op je calorieën moet letten, je eet juist lekker en gevarieerd. Granen, zuivelproducten en geraffineerde suikers passen niet binnen de Paleo levensstijl, maar er zijn genoeg producten die je nog wel mag eten.

De 80/20 regel

Als je de Paleo levensstijl toepast in je leven, mag je zelf gaan bepalen hoe streng je je aan de regels van het dieet houdt. Veel mensen vinden het lastig om zich altijd aan de Paleo regels te houden, maar dit hoeft helemaal niet. Van niemand wordt verwacht dat jij je 100% aan de Paleo levensstijl houdt. Je moet doen waar jij je het prettigst bij voelt. Als je soms iets wilt eten wat niet binnen de Paleo levensstijl past, is dit niet erg. Houd je bijvoorbeeld aan de 80/20 regel. Dit betekent dat je je 80% van de tijd aan de Paleo regels houdt en 20% niet. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een 60/40 principe van maken. Jij moet je er prettig bij voelen. Gebruik deze regel echter niet als excuus om regelmatig ongezond te eten. Als jij je er goed bij voelt om iets te eten wat eigenlijk niet erg gezond is, ga dan gerust je gang. Maar geniet ook van de keren dat je wel gezond eet.