Paleo dieet

Het Paleo dieet is een voedingspatroon met positieve effecten op de gezondheid. Je kunt hiermee afvallen, maar je kunt het ook volgen als je op gewicht wilt blijven of wilt aankomen. Het is ook niet gericht op afvallen, maar op het eten van gezonde, voedzame voeding. We eten tegenwoordig steeds meer voeding dat is gemaakt in fabrieken. Bij het Paleo dieet doe je dat juist niet. Het voedingspatroon bevat alleen voedingsmiddelen die de oermens ook at: vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten, zaden en vetten.

Waarom Paleo eten?

Duizenden jaren lang heeft de mens vrijwel hetzelfde eetpatroon aangehouden. Totdat de industriële revolutie ontstond en we massaal anders gingen eten. Onze voeding wordt steeds meer bewerkt en bevat veel minder voedingsstoffen. Een ongezond voedingspatroon kan verschillende ziekten en aandoeningen veroorzaken.

Bij het Paleo dieet ligt de focus op het eten van gezonde en onbewerkte voeding. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Dit vermindert de kans op verschillende ziektes en aandoeningen. Met het Paleo dieet eet je geen toegevoegde suikers en bewerkte producten, terwijl je wel veel groenten en fruit eet. Je eet in verhouding ook minder koolhydraten en meer eiwitten en vetten. Dit is positief voor je gezondheid en je energieniveau.

Paleo voeding

Bij het Paleo dieet eet je helemaal geen bewerkte voeding. Ook zijn er een aantal voedingsmiddelen die je niet eet vanwege de giftige stoffen die het kan bevatten.

Deze producten eet je niet bij het Paleo dieet:

 • Granen
 • Melkproducten
 • Peulvruchten
 • Groenten uit de nachtschadefamilie
 • Suikers
 • Bewerkte producten

Je ziet dat er zo veel producten afvallen. Maar gelukkig blijft er ook nog veel over. Dit mag je wel eten:

 • Vlees, vis en eieren
 • Groenten en fruit, met uitzondering van nachtschade groenten
 • Noten, zaden en pitten
 • Vetten
 • Kruiden en specerijen
 • Natuurlijke suikers en zoetstoffen
 • Dranken, zoals thee, koffie en kokosmelk

Fruit, natuurlijke suikers en zoetstoffen eet je alleen in mate. Het is belangrijk dat de voedingsmiddelen die je eet zoveel mogelijk biologisch zijn. Voedingsmiddelen die bespoten zijn bevatten giftige stoffen die niet goed zijn voor je gezondheid.

Afvallen met het Paleo dieet

Het Paleo dieet is niet specifiek bedoeld om af te vallen, maar je kunt hier wel gewicht mee verliezen. Doordat je alleen gezonde voeding eet en geen bewerkte producten en suikers, voel je je meer verzadigd. Je eet ook veel meer groenten, waardoor je maaltijden uit veel volume bestaan zonder dat ze veel calorieën hoeven te bevatten. Als je maag voldoende gevuld is, heb je geen last van een hongergevoel. Daarbij is de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten bij het Paleo dieet optimaal voor het afvallen.

Moet je veel vlees en vis eten?

Vaak wordt gedacht dat je bij het Paleo dieet veel vlees en vis moet eten. Het zou daarom niet zo goed zijn voor de gezondheid en ook minder duurzaam. Het is echter helemaal niet nodig om veel vlees en vis te eten bij het Paleo dieet. Ja, het is wat lastiger om een vegetarische of veganistische maaltijd op tafel te zetten die ook Paleo is. Dat komt doordat bij het Paleo dieet de meeste vleesvervangers wegvallen. Je eet bijvoorbeeld geen sojaproducten of peulvruchten. Toch hoef je echt niet veel vlees en vis te eten bij het Paleo dieet.

Je kunt vlees of vis in een maaltijd vervangen door eieren. Als je veganistisch bent of niet steeds eieren wilt eten, kun je ook je eiwitten halen uit noten, zaden en eiwitrijke groenten. Maak bijvoorbeeld een maaltijd met verschillende groenten, zoete aardappel, noten of zaden en edelgistvlokken. Zo heb je toch een volwaardige maaltijd en krijg je ook je eiwitten binnen.

Voorkom een tekort aan vezels en calcium

Doordat je bij het Paleo dieet geen granen en peulvruchten eet, is het mogelijk dat je te weinig vezels binnenkrijgt. Daarom is het zo belangrijk om veel groenten te eten bij dit voedingspatroon. Eet minimaal 250 gram groenten per maaltijd. Als je dit combineert met noten en zaden, krijg je voldoende vezels binnen op een dag. Groenten voegen ook extra volume toe aan je maaltijden, waardoor je je meer verzadigd voelt.

Het is van belang dat je let op je calciuminname bij het Paleo dieet, zeker in het begin. Doordat je geen zuivelproducten meer eet krijg je veel minder calcium binnen. Calcium zit ook in groenten, fruit en noten, maar toch zou je nog een tekort kunnen oplopen. Houd het daarom de eerste weken goed bij. Krijg je te weinig calcium binnen? Dan kun je zelf een calcium supplement maken van eierschalen. Hier zit namelijk veel calcium in. Je kunt een eierschaal fijn malen tot poeder en dit mengen met water of kokosmelk.

Starten met het Paleo dieet

Het lijkt misschien heel lastig om te starten met het Paleo dieet. Soms is het moeilijk om te bepalen of je een bepaald product wel of niet mag eten. Probeer op het begin niet de gerechten die je standaard kookt Paleo te maken of zelf gerechten te bedenken. Je maakt het jezelf daarmee juist heel moeilijk en je merkt steeds vooral op wat je allemaal niet mag eten.

Wanneer je net start met het Paleo dieet kun je beter Paleo recepten opzoeken die je lekker vindt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze Paleo recepten. Schrijf de recepten die je lekker vindt op of sla ze ergens op. Je maakt het jezelf nog makkelijker als je meteen een weekmenu maakt. Zo weet je in ieder geval de komende week wat je gaat eten en hoef je niet steeds op te zoeken wat je wel en niet kunt nemen.

Natuurlijk kun je later wel je eigen recepten bedenken of Paleo variaties maken op je eigen recepten. Je hoeft ook niet altijd met een weekmenu te werken. Maar de eerste drie weken maakt een weekmenu het wel een stuk makkelijker. Daarna ben je al wat meer gewend een het Paleo dieet en heb je al verschillende Paleo gerechten ontdekt.