Veelgestelde vragen

Het Paleo dieet kan nogal wat vragen in je naar boven halen. Als je met het dieet begint, pas je niet alleen je voeding aan, maar je gehele levensstijl. Voordat je daadwerkelijk met het voedingsvoorschrift start, is het handig om je voldoende in te lezen. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Heb je een vraag over het Paleo dieet? Kijk dan eerst even of hij hier beantwoord wordt of lees onze informatieve artikelen. Dit zijn de veelgestelde vragen over het Paleo dieet.

Wat is het Paleo dieet?

Het Paleo dieet is eigenlijk geen echt dieet, het is een levensstijl. Als je het Paleo dieet volgt, ga je terug naar de basis. De focus ligt op natuurlijk voedsel zonder bewerkte ingrediënten. Vroeger had je namelijk geen bewerkt voedsel. Het Paleo dieet is de manier van eten zoals we dat vroeger deden in de tijd van jagers en verzamelaars. Eten als een oermens, dat betekent vooral vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden nuttigen. Door het gebruik van onbewerkte producten, krijg je geen kunstmatige stoffen meer binnen en dit resulteert in een betere gezondheid.

Is het gemakkelijk om over te stappen naar Paleo?

De eerste week van het dieet is vaak het zwaarst. Je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetpatroon en dit zal niet in een dag gaan. Geef jezelf de tijd en je zult zien dat je je beter gaat voelen.

Is Paleo eten duur?

Vers eten is vaak duurder dan eten uit een potje, dat is waar. Maar het is ook beter voor je. Echter, een Paleo maaltijd hoeft niet erg duur te zijn, veel producten zijn namelijk gewoon in de supermarkt te vinden. Zoek naar de beste producten tegen de prijs die jij kunt veroorloven. 

Kan ik alcohol drinken tijdens het Paleo dieet?

Alcohol valt niet onder het Paleo dieet. In de oertijd werd er namelijk ook geen alcohol gedronken. Dit betekent niet dat je het helemaal niet meer mag drinken. BIj het Paleo dieet kun je namelijk zelf bepalen wat je eet en drinkt. Kies zelf of jij soms alcohol wilt drinken of niet. Maar drink wel met mate. 

Is het Paleo dieet veel werk?

Paleo maaltijden klaarmaken kost meer tijd dan het bereiden van een niet-Paleo maaltijd. Maar deze maaltijden zijn ook veel gezonder en zijn de extra tijd waard. Echter, er zijn ook simpele maaltijden die je in 15 minuten op tafel kunt zetten. 

Wat mag ik niet eten als ik het Paleo dieet volg?

Als je het Paleo dieet volgt, bepaal jezelf wat je wel en niet eet. Vanzelfsprekend mag je binnen het dieet niet snoepen. Een aantal producten zijn niet Paleo, zoals:

  • Zuivel
  • Graan
  • Bonen
  • Peulvruchten

Hoe ziet een Paleo maaltijd eruit?

Een typische Paleo maaltijd bestaat vaak uit vlees en groenten. Je hebt tussen de 100 en 250 gram proteïne nodig. Dit vind je in vlees, vis of eieren. Vervolgens voeg je groenten aan je maaltijd toe, het liefst tussen de 250 en 500 gram. Daarnaast kun je een beetje fruit eten.Voeg ook wat gezonde vetten aan je maaltijd toe, denk aan amandelen of hazelnoten. 

Hoe snel val je af met het Paleo dieet?

Met het Paleo dieet kun je enorm veel afvallen, wel 1 tot 2 kilo per week. Dit gebeurt alleen als je je volledig aan de Paleo regels houdt. Als je alleen maar onbewerkte voedingsmiddelen eet, zul je merken dat je lichaam snel gaat veranderen. Je kunt zelf bepalen hoeveel je wilt afvallen met het dieet. Je kunt bijvoorbeeld 80% van de tijd Paleo eten en de andere 20% niet. Houd er wel rekening mee dat je dan niet 2 kilo per week afvalt.

Hoe combineer ik Paleo met sport?

Paleo kun je prima met sport combineren. Een modern Paleo fitnessprogramma bestaat uit krachttraining en cardio. De oermens had namelijk ook veel kracht en een erg goede conditie. Over het algemeen ligt de nadruk bij Paleo en sport op natuurlijke beweging, zoals een uurtje wandelen of fietsen. Kijk voor meer informatie hier.