Paleo termen

Als je het Paleo dieet nog niet goed kent, kan het lastig zijn om alles te begrijpen. Wij hebben daarom speciaal voor jou alle Paleo termen op een rijtje gezet.

80/20 principe

Als je het Paleo dieet volgt, mag je zelf bepalen hoe streng je je aan de regels houdt. Je hoeft je namelijk niet altijd 100% aan de regels te houden. Je moet doen waar jij je het prettigst bij voelt. Als je soms iets wilt eten wat eigenlijk niet Paleo proof is, dan is dit niet erg. Je kunt je daarom bijvoorbeeld aan de 80/20 regel houden. Je eet 80% van de tijd volgens de Paleo regels en de andere 20% doe je dit niet.

Paleo Fitness

Een modern Paleo fitnessprogramma bestaat uit krachttraining en cardio. De oermens had namelijk veel kracht en een erg goede conditie. Over het algemeen ligt de nadruk bij Paleo fitness op natuurlijke beweging, zoals wandelen of fietsen. Kijk voor meer informatie over Paleo Fitness hier.

BMI

BMI is een hulpmiddel dat een indicatie geeft van of jij een gezond gewicht hebt of niet. Je berekent je BMI op basis van lengte en gewicht. Vervolgens kom je in een bepaalde categorie terecht en kan je kijken of jij volgende de indicator een gezond gewicht hebt of niet. Maar er hebben natuurlijk nog andere factoren invloed op jouw gezondheid en gewicht, daarom is BMI een indicatie. Kijk voor meer informatie over BMI en hoe je dit kunt berekenen hier.

Gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Gluten kun je vinden in producten die van granen zijn gemaakt, denk hierbij aan brood, pizza en pasta. Sommige mensen hebben een glutenallergie en kunnen ernstige klachten krijgen van gluten. 

Koolhydraten

Suikers, zetmeel en vezels zijn koolhydraten in onze voeding. Er zijn goede koolhydraten, maar ook slechte koolhydraten. Van koolhydraten kan je energie, maar je kunt deze voedingsstoffen ook prima vervangen.