Paleo en fitness

Vroeger was alles anders. De mens was sterker, actiever en gezonder. Dit kwam grotendeels dankzij de manier van eten en de actieve levensstijl. De oermens ging namelijk niet naar de sportschool, maar bleef gezond door de manier van leven. Het was immers een jagers- en verzamelaarstijdperk. Voedsel en beweging gingen samen. Paleo legt de nadruk op eten als een oermens, maar dat is misschien niet voldoende. Beweging speelt namelijk ook een grote rol in ons leven. 

De meeste banen in Nederland zijn kantoorbanen, dit betekent dat we bijna de helft van de dag zitten en bijna niet bewegen. Zitten is helemaal niet goed voor ons lichaam. Uit onderzoek is namelijk bekend geworden dat langer dan vier uur zitten per dag niet gezond is. Zeker als je een kantoorbaan hebt, is het erg belangrijk dat je voldoende beweegt. Alleen Paleo eten, is niet genoeg. Blijf daarom in beweging en combineer je Paleo levensstijl met fitness.

Moderne Paleo fitness

De oermens had een intensieve levensstijl, om te overleven moest de mens sterk en gezond zijn. Om in levensonderhoud te kunnen voorzien, wandelden de mensen erg veel. Ook was de oermens een sprinter en kon zware lasten dragen. Een modern Paleo fitnessprogramma moet daarom bestaan uit krachttraining en cardio. De oermens had namelijk veel kracht en een erg goede conditie. Over het algemeen ligt de nadruk bij Paleo fitness op natuurlijke beweging, het liefst buiten. Ga eens een uurtje wandelen of fietsen.

Wel of geen cardio-oefeningen?

Veel mensen denken dat elke dag een uurtje hardlopen gezond is, maar helaas is dit niet zo. Ook geeft dit vaak niet het resultaat dat je graag wilt. Cardio-oefeningen zorgen er namelijk niet voor dat je spiermassa opbouwt. Fitness op de Paleo manier houdt in dat je kort en intensief traint. Als je op lage intensiteit sport, dan verbeter je je duurvermogen, maar niet je sprintvermogen. Omdat de oermens ook erg goed was in sprinten, is het belangrijk dat je ook dit doet tijdens het Paleo dieet. Beweeg elke dag een paar uur op lage intensiteit door te lopen of te fietsen, doe vervolgens een paar sprints. Dit vereist hoge inspanning en maakt je vervolgens sterker en krachtiger.

Niet te veel krachttraining

Iemand die aan fitness of bodybuilding doet, kan prima het Paleo dieet volgen. Wel zijn er een paar kleine aanpassingen in je fitness schema voor nodig. Het past namelijk niet bij de Paleo levensstijl om elke dag intensief te sporten. Krachttraining is goed voor je, maar dit moet je niet elke dag doen. Geef je lichaam de tijd om te herstellen na een krachttraining. Als een training effectief is, geeft deze een bepaalde trainingsprikkel. Dit leidt tot tijdelijke verzwakking van de spier. Vervolgens is er een herstelperiode nodig om de spier weer op kracht te krijgen. 

Als deze spier is hersteld, wordt de spier groter en sterker zodat deze de volgende keer een zwaardere fitnesstraining aankan. Als je je spier niet voldoende rusttijd geeft, zal deze ook niet sterker worden. Er wordt daarom aangeraden om tijdens het Paleo dieet maximaal twee keer per week krachttraining te doen, de rest van de week kunnen de spieren rusten.

Kenmerken van Paleo fitness

Net als Paleo voeding kun je zelf bepalen hoe jouw fitnessprogramma eruit gaat zien. Het belangrijkste aan een trainingsschema is dat het goed voor jou werkt, probeer eens wat uit en je komt er vanzelf achter of het iets voor jou is of niet. Over het algemeen zijn dit de kenmerken voor Paleo fitness:

  • De nadruk bij Paleo fitness ligt op lichte tot matige lichaamsbeweging, denk aan wandelen, fietsen en zwemmen.
  • Het is belangrijk om rustdagen te nemen, zodat je lichaam kan herstellen.
  • Ren en wandel op natuurlijke ondergrond zoals gras. De oermens liep namelijk op blote voeten.
  • Doe twee keer per week intervaltraining, dit is een afwisseling van zware lichamelijke inspanning met lichte inspanning.
  • Er wordt aangeraden om maximaal twee keer per week krachttraining te doen.
  • Fitness zoveel mogelijk in de natuur.
  • Slaap en rust zijn essentieel voor Paleo fitness.