Barbecuen als een pro doe je zo

Barbecuen als een pro doe je zo!

Het is eindelijk lekker weer. Zomer in Nederland! En wat hoort er bij de zomer, barbecuen natuurlijk. Waarschijnlijk heb je de barbecue al een paar keer tevoorschijn gehaald de afgelopen weken, maar er gaat altijd wel iets mis. Voordat je het eerste vlees op je bord krijgt, heb je waarschijnlijk al een heel stokbrood met kruidenboter opgegeten. Of de hamburger is toch wat meer aangebrand dan dat je dacht. Herkenbaar toch? Met deze tips barbecue je als een pro.

Voorbereiding

We gooien er gelijk een cliché in: voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor een barbecue. Nodig je veel vrienden uit? Of komt de hele familie van 50 man op bezoek? Hoe meer mensen er komen, hoe meer je moet regelen. Houd het daarom praktisch. Maak een lijstje met alle dingen die geregeld moeten worden. Hoeveel eten heb je nodig en wat precies? Is je nicht bijvoorbeeld vegetarisch? 

Hoe steek je de bbq eigenlijk aan?

Als je net zo’n keukenprinses als ik bent, dan weet je vast niet hoe je de barbecue nou aan krijgt. Daar zijn mannen voor, toch? Maar ook mannen kunnen hier nogal mee zitten te prutsen. Daarom leggen wij je kort uit hoe je de barbecue aan krijgt.

Wat heb je nodig?

Als eerst heb je een barbecue nodig, wel zo handig. Ook heb je brandstof nodig, je kunt kiezen voor houtskool of briketten. Briketten zijn geperst houtskool. Houtskool wordt heter dan briketten en brand dan ook sneller op. Briketten zijn beter te gebruiken als je lang wilt gaan barbecuen.

Zo doe je dat

Nu de real business: de barbecue aansteken. Strooi wat houtskool of briketten op het bodemrooster van de barbecue. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je wilt gaan grillen. Zorg dat de ventilatiegaten, als jouw barbecue deze heeft, open staan. 

Druk vervolgens een paar aanmaakblokjes tussen de kolen of briketten. Steek deze aan en wacht tot ze branden. Laat nu de barbecue even met rust. Pak er gerust een biertje of wijntje bij, want het duurt ongeveer 15 min totdat de barbecue warm is. Nu kun je de hamburgers bakken!

Geduld is een schone zaak

Geduld is belangrijk bij een barbecue. Als je binnen 10 minuten al je eten op tafel wilt hebben staan, kun je beter niet aan een barbecue beginnen. Geef het vlees de tijd om gaar te worden. Te vaak omdraaien is namelijk niet goed. Als je het vlees wel omdraait, gebruik dan geen vork maar een tang. Zo prik je niet in het vlees en blijven de sappen erin. Belangrijk bij het bereiden van kip of varkensvlees is dat je deze niet op het warmste deel van de barbecue legt. Zo kan het vlees namelijk erg makkelijk aanbranden en dan moet je nog langer wachten op je eten. 

Barbecuen is geen kinderspel en kan dan ook beter aan volwassen overgelaten worden. Ik laat het aan mijn man, de keukenprins, over.