Paleo dieet

Het Paleo dieet, wat is dat precies?

Veel mensen zijn zoekende als het gaat om een gezond eetpatroon. Wat werkt nu echt en wanneer ben je nu echt gezond bezig? Dit is lastig om te zeggen. Een manier om gezond te eten is door het paleo dieet te volgen. Door het paleo dieet te volgen leef je eigenlijk als een oermens dat deed. Er zijn bepaalde dingen die je wel en niet mag weten. Wat is het paleo dieet precies, wat zijn de voordelen en hoe begin je ermee. Je leest het allemaal in het artikel hieronder. 

Wat is het?

Bij paleo wordt de focus gelegd op echt voeding dat door de natuur verschaft wordt. Volgens het Paleo dieet moeten bewerkte producten zoveel mogelijk vermeden worden. Vele jaren terug in de tijd aten we voornamelijk vlees, groenten en fruit. Koolhydraten, graan en zuivel zijn redelijk nieuw voor ons als mens. Het paleo dieet is eigenlijk geen tijdelijk dieet, maar moet gezien worden als een levensstijl. De volgende voedingsmiddelen kunnen gewoon gegeten worden, namelijk eieren, groente, vis, fruit en noten en zaden. De volgende voedingsmiddelen kunnen beter vermeden worden: granen, peulvruchten, zuivel, geraffineerde suiker en bewerkte oliën. Het belangrijkst is wanneer je voornamelijk voor verse en natuurlijk voeding kiest.  

Is het paleo dieet echt gezond?

Wij zijn van mening dat voor iedereen een ander dieet werkt. Als het paleo dieet voor jou werkt, dan is dat mooi. Daarbij moet je er wel voor zorgen dat je de vlees inname minimaal houdt en daarbij vis met mate eet. Ook een aantal vegetarisch dagen levert een positieve bijdrage aan de gezondheid. De vezels die je anders uit granen haalt zal je dus wel uit andere voedingsstoffen moeten halen zoals groenten, fruit en noten.

De basis van het Paleo dieet 

Aan de voeding van tegenwoordig zitten veel toevoegingen, zoals suikers en allerlei conserveringsmiddelen. Het lichaam reageert daar niet altijd even goed op. Daarom hoor je ook steeds vaker dat mensen intolerant zijn voor allerlei voedingsstoffen, zoals gluten en lactose. Daarom bestaat er sinds heel wat jaren het Paleo dieet. Hierbij worden alleen pure producten genuttigd en andere dingen, zoals peulvruchten, juist gemeden. De naam schept een beetje verwarring. Bij deze manier van eten gaat het namelijk niet om afvallen, maar hier juist een levensstijl van maken.  

Eten zoals in de oertijd 

Bij het Paleo dieet gaat het dus om het nuttigen van onbewerkte voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en groenten. Vandaar dat op deze manier eten ook wel het ‘oerdieet’ wordt genoemd. Juist, eten zoals in de oudheid. Want het leven draaide toen om jagen en overleven en eten bereiden met allerlei mixen en zakjes was er toen niet bij. Eiwitten zijn hierbij vooral belangrijk. Dit versnelt je spijsvertering en hierdoor val je af. Ook worden dingen bij het Paleo dieet gemeden, zoals zuivel, frisdrank, voeding waar veel zout in zit, peulvruchten, zoetigheid, aardappelen en andere groenten met zetmeel. Hierdoor maak je onder andere insuline aan, waardoor je gewicht toeneemt. 

Aanvulling van voedingsmiddelen 

Het mag dus duidelijk zijn dat je bij het Paleo dieet veel mag eten. Echter is er ook een vrij lange rij van voedsel wat je allemaal moet laten staan. Voor veel mensen is dit geen probleem op het moment dat ze gewend zijn aan deze levensstijl. Echter kan er na verloop van tijd ook sprake zijn van een tekort aan een aantal voedingsmiddelen. Je mag bijvoorbeeld geen zuivel. Maar hoe kom je dan aan calcium voor je botten? Zorg in dit geval dat je de benodigde vitamines aanvult met supplement, druppels of poeder. Wanneer je echt lichamelijke klachten krijgt door het tekort, kan je ook wat aanpassingen aanbrengen in je eetpatroon. Het Paleo dieet heeft namelijk geen strenge voorschriften wat je dagelijks moet eten. 

Nadelen van het paleo dieet

Er zijn een aantal nadelen aan het paleo dieet. Zo bevordert het dieet vleesconsumptie. maar tegenwoordig is de kwaliteit van het vlees en vis discutabel. Het vlees uit de supermarkten heeft allerlei bewerkingsprocessen moeten doorstaan waardoor de kwaliteit afneemt. Zo worden er stoffen toegevoegd en verwijderd. Daarbij zitten er tegenwoordig steeds meer verzadigde vetten in vlees waardoor we hier al snel teveel van binnenkrijgen. Ook het vis dat we binnenkrijgen is vaak vervuild. Daarom is het beter om voor vlees en vis te kiezen dat op een duurzame of biologische wijze geproduceerd is. Daardoor legt het paleo dieet een grote druk op het milieu, aangezien er meer landbouw en tijd nodig is om de gewassen en het vlees te produceren. Het eten van een paleo dieet kan ook aan de prijzige kant zijn aangezien duurzame en biologische producten nu eenmaal duurder zijn.  

Welke gerechten zijn Paleo? 

Maar welke gerechten kun je allemaal op tafel zetten bij het Paleo dieet? Deze levensstijl draait dus om onbewerkt eten, maar ook om veel eiwitten. Dus je kunt de dag gerust beginnen met een lekkere omelet met verse groenten of pannenkoeken van kokosmelk. Als tussendoortje neem je een zelfgemaakte mueslireep of brownie. En in de avond geniet je bijvoorbeeld van een mixed grill met avocadosalade. Online zijn er genoeg recepten te vinden, zodat je elke dag gevarieerd eet.