Paleo weekmenu

Het is lastig om te bepalen wat je de gehele week moet gaan eten, vooral als je net bent begonnen met het Paleo dieet. Het is zoeken naar een bepaalde structuur. Je hoeft niet elke week dezelfde gerechten te eten, maar het is handig als er een bepaalde structuur in de maaltijden van je weekmenu zit. Je moet je eigen lichaam gaan leren kennen, pas dan weet je welke gerechten goed voor je zijn. 

Je kan een Paleo weekmenu zo inrichten als je zelf wilt. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, kun je kiezen om zo min mogelijk koolhydraten te nuttigen. Is afvallen niet je streven? Dan mag je wat minder letten op het aantal koolhydraten.

Belangrijk tijdens het Paleo dieet is het eten van veel groenten. Groenten nemen namelijk een prominente plek in binnen het dieet. Ook is het van belang dat je varieert met je maaltijden, zodat je lichaam voldoende voedingsmiddelen binnenkrijgt. Houd daar rekening mee als je een weekmenu opstelt. 

Eet veel groenten

Als je het Paleo dieet volgt, zal je veel meer groenten gaan eten dan je waarschijnlijk bent gewend. Een portie van 200 gram per dag is niet genoeg. Eet tussen de 250 en 500 gram groenten op een dag. Je krijgt hierdoor een overvloed aan goede voedingsstoffen binnen en je zit langer vol. Let er wel op dat groenten met een hoog zetmeelgehalte, maar ook met veel koolhydraten en suikers, binnen het Paleo weekmenu in beperkte mate gegeten kunnen worden. Groente kan je erg gemakkelijk toepassen in elke maaltijd van de dag:

  • Ontbijt: doe eens wat groenten door je roerei of omelet. Ook een groente smoothie helpt je de dag goed te beginnen.
  • Lunch: groenten zijn erg gemakkelijk toe te voegen bij de lunch. Maak bijvoorbeeld eens een salade of een lekkere Paleo maaltijdsoep op basis van groenten.
  • Diner: bij het diner moet je minimaal twee soorten groenten op je bord hebben liggen. 
  • Tussendoortje: je kunt ook heel goed snacken met groente. Neem bijvoorbeeld eens wat plakjes komkommer, snoeptomaatjes of worteltjes als tussendoortje.

Variatie binnen het weekmenu

Binnen het Paleo dieet is het belangrijk dat je veel varieert met je maaltijden, eet niet iedere dag hetzelfde. Het is niet erg als je twee keer in de week met hetzelfde voedsel ontbijt, maar doe dit niet iedere dag. Door gevarieerd te eten, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Hiermee houd je je lichaam gezond. Als je gevarieerd eet, is het nemen van voedingssupplementen ook niet meer nodig. Door de vele variatie kun jij je lichaam voorzien in alle behoeftes. 

Als je afwisseling hebt in je maaltijden, zorgt dit ervoor dat je verschillende smaken proeft, andere geuren ruikt en hierdoor krijg je een andere smaakbeleving. Als je vaak hetzelfde eet, zorgt dit ervoor dat de smaak vervlakt. Je gaat meer van je eten genieten als je maaltijden afwisselt in je weekmenu en je zult het Paleo dieet ook makkelijker volhouden. 

Varieer eens met groenten binnen je weekmenu. Koop eens iets wat je nog nooit hebt gegeten. Ga eens naar de slager en koop eens iets anders dan kipfilet. Door te variëren met eten is de Paleo levensstijl makkelijker vol te houden. Maar het hoeft natuurlijk niet. Als jij elke dag wortels wilt eten, is dit geen probleem.

Voorbeelden Paleo weekmenu

Om je op weg te helpen, geven wij je een paar voorbeelden van wat jij kunt eten op een normale Paleo dag. Je kunt het natuurlijk aanpassen met de producten die jij lekker vindt. De hoeveelheden moet je zelf uitproberen. Je merkt vanzelf of je voldoende hebt aan een smoothie ‘s ochtends of niet. Het tellen van calorieën hoort niet bij de Paleo levensstijl, hier hoef je je dus ook geen zorgen om te maken. De samenstelling van het weekmenu is elke keer weer anders. De verhoudingen koolhydraten, eiwitten en vetten variëren iedere dag.

Dag 1:

Ontbijt: groenteomelet met cherrytomaten en spinazie

Tussendoortje: handje noten, bijvoorbeeld amandelen

Lunch: kipsalade met sla, avocado en komkommer

Tussendoortje: fruit, bijvoorbeeld een appel

Diner: Paleo spaghetti met groenten

Dag 2:

Ontbijt: smoothie met amandelmelk en fruit of groente

Tussendoortje: walnoten

Lunch: garnalensalade

Tussendoortje: groenten dippen in quacamole

Diner: gegrilde kip met groenten en een paar eetlepels witte rijst.

Dag 3:

Ontbijt: bananen pannenkoek met kaneel en appel

Tussendoortje: een gekookt eitje

Lunch: Paleo sla-wrap met gebakken kip en groenten

Tussendoortje: groene olijven

Diner: gegrilde gamba’s met zoete aardappel en groenten

Het is aan jou om te bepalen wat je gaat eten op een dag. Als je je aan het 80/20 principe houdt, (dit houdt in dat je je 80% van de tijd aan de Paleo regels houdt en de andere 20% niet) dan kun je bijvoorbeeld een dag in je weekmenu inlassen waarop je mag snoepen. Of bijvoorbeeld in het weekend ruimte overlaten voor een bakje chips. Het is helemaal aan jou!