Geschiedenis Paleo dieet

Het Paleo dieet is de laatste jaren weer enorm populair geworden. Dit komt onder andere door de extra bekendheid van verschillende bloggers, schrijvers en andere belangrijke influencers. Met het Paleo dieet ga je terug naar de oertijd. Je eet zoals de oermens at; geen bewerkte producten en niet veel koolhydraten. Maar hoe is het Paleo dieet eigenlijk ontstaan? En hoe is het voedingsvoorschrift zo bekend geworden?

Waar komt Paleo vandaan?

De naam Paleo komt van Paleolithicium, dit betekent oude steentijd. In deze periode, van 2,5 miljoen tot 10.000 jaar geleden, aten de mensen alles wat ze maar konden vinden: vlees, vis, schaaldieren, insecten, noten, groenten en fruit. Ze leefden namelijk in een jagers- en verzamelaarstijdperk. 

10.000 jaar geleden begon de mens zich te ontwikkelen. Ze begonnen namelijk met het verbouwen van graan en het melken van koeien. Er werd geleerd om dieren te houden, in plaats van op ze te jagen. Maar de genen van de mens waren deze voedingsmiddelen niet gewend. Er was daarom eigenlijk helemaal geen behoefte aan granen, zuivel of andere bewerkte producten. 

Doordat de mens andere soorten voedsel ging eten, vaak bewerkt voedsel, zijn er veel meer problemen op het gebied van gezondheid gekomen. Denk bijvoorbeeld aan ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes. Daarnaast is overgewicht ook een probleem geworden. Vandaag de dag zijn onze genen nog steeds niet gewend aan bewerkt voedsel. Er is een zogenoemde mismatch tussen onze genen en de moderne voeding. Met Paleo keer je terug naar de periode van jagers en verzamelaars, omdat onze genen deze voedingsmiddelen nog gewend zijn.

Bekendheid in de jaren 70

Het Paleo dieet kreeg in de jaren 70 bekendheid door Walter L. Voegtlin. De gastro-enteroloog, wetenschapper die ziekten van het maag-darmstelsel bestudeert,  publiceerde een boek dat de moderne versie van het Paleo dieet liet inzien. Walter L. Voegtlin was op zoek naar een oplossing van het prikkelbare darmsyndroom, maar tijdens het bestuderen van eetgewoonten kwam hij tot een aantal verrassende ontdekkingen.

Na lang onderzoek kwam hij tot de conclusie dat er sinds de oude steentijd weinig genetische veranderingen bij de mens hebben plaatsgevonden. Mensen voeden zich in de steentijd hoofdzakelijk met vetten, eiwitten en weinig koolhydraten en dit zit nog steeds in onze genen. 

Even later brachten Melvin Konner, ook antropoloog, en Boyd Eaten het dieet onder de aandacht door het publiceren van een artikel in het New England Journal of Medicine. Als gevolg begonnen 

medische professionals een uitgebreide discussie over het Paleo dieet. De een vond het onzin en de ander was compleet overtuigd van de voordelen van het dieet. 

Tweede boek over Paleo

Een tijdje later werd er nog een boek over het Paleo dieet gepubliceerd. In plaats van zich te concentreren op het soort voedsel, werd er gesproken over het belang van de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die het dieet met zich mee brengt. Dit boek beschreef zelfs een aantal voedingsmiddelen die niet werden toegelaten in het boek van Walter L. Voegtlin. Denk bijvoorbeeld aan volkorenbrood, bruine rijst, aardappelen en zuivelproducten.

Steeds meer voedingsdeskundigen en artsen luisterden naar de Paleo theorie. Ze begonnen het dieet aan te bevelen aan hun patiënten met de boodschap; gezond eten is goed voor mensen die ziek zijn, maar ook voor mensen die niet ziek zijn. Meer en meer mensen raakten overtuigd van de voordelen van het Paleo dieet. 

Paleo in de tijd van nu

De laatste jaren is het voedingsvoorschrift weer populairder geworden. Vandaag de dag kun je tientallen boeken en websites vinden over het Paleo dieet. De populariteit in Nederland is mede te danken aan Mitchel van Duuren. Dit is een bekende blogger die zijn Paleo ervaringen heeft gedeeld in verschillende boeken. Vanwege de enorme resultaten heeft hij menig mensen geïnspireerd om het dieet ook te gaan volgen.